Karczoch zwyczajny jest rośliną pochodzącą z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Już w czasach starożytnych był środkiem na niestrawność, problemy z wątrobą lub nerkami, jednakże dopiero w XX wieku włoscy badacze odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzanie oraz posiada inne prozdrowotne właściwości. Związek ten nazywa się cynaryna.
Karczoch bogaty jest w witaminy oraz substancje odżywcze. Są to m.in. flawonoidy, kwasy jabłkowy, sterole, cytrynowy i mlekowy, cynaryna, garbniki, witamina A oraz witaminy z grupy B.
Karczoch – według literatury ziele karczocha posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- żółciotwórczo,
- żółciopędnie, polecany jest więc przy chorobach dróg żółciowych oraz pęcherzyka żółciowego,
- przeciwwzdęciowo,
- normalizuje stolce,
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- antyoksydacyjne,
- detoksykacyjne,
- odtruwająco,
- pomocniczo w marskości wątroby oraz niealkoholowym stłuszczeniu wątroby,
- wspomaga również walkę z nadwagą,
- jest bardzo skuteczny jako środek zdrowotny i profilaktyczny w cukrzycy, podagrze i cellulicie.
Jak przygotować napar / herbatkę z ziela karczocha?
Napar / herbatka z karczocha: 7-10g suszonych liści zalać 250ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pić 3 filiżanki dziennie, 15-20 minut przed posiłkiem.
Przepis na nalewkę z karczocha
Nalewka z ziela karczocha: 100g suszonych i rozkruszonych liści lub ziela karczocha zalać 200 ml alkoholu 40-procentowego, następnie macerować 15 dni, często potrząsając. Po 15 dniach przecedzić, wycisnąć surowiec, oba płyny wymieszać. Przesączyć przez watę, wlać do butelki, trzymać w lodówce. Spożywać po 10-30 kropli w kieliszku wody parę razy dziennie na jedną godzinę przed jedzeniem. Nalewka ma działanie pobudzające na apetyt, żółciopędne, metaboliczne.
Karczoch jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Idealnie łączy się z przyprawami takimi jak parmezan oraz bazylia a także pozostałymi składnikami na przykład pomidorami. Dlatego jest znakomitym dodatkiem do pizzy.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.