Przejdź do treści

KARCZOCH ziele

5.50 380.00 
5.23 361.00 

Karczoch zwyczajny jest rośliną pochodzącą z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Już w czasach starożytnych był środkiem na niestrawność, problemy z wątrobą lub nerkami, jednakże dopiero w XX wieku włoscy badacze odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzanie oraz posiada inne prozdrowotne właściwości. Związek ten nazywa się cynaryna.

Karczoch bogaty jest w witaminy oraz substancje odżywcze. Są to m.in. flawonoidy, kwasy jabłkowy, sterole, cytrynowy i mlekowy, cynaryna, garbniki, witamina A oraz witaminy z grupy B.

❗️Ze względu na dużą ilość zamówień czas realizacji może się wydłużyć❗️
SKU: Brak danych Kategorie: ,

Karczoch zwyczajny jest rośliną pochodzącą z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Już w czasach starożytnych był środkiem na niestrawność, problemy z wątrobą lub nerkami, jednakże dopiero w XX wieku włoscy badacze odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzanie oraz posiada inne prozdrowotne właściwości. Związek ten nazywa się cynaryna.

Karczoch bogaty jest w witaminy oraz substancje odżywcze. Są to m.in. flawonoidy, kwasy jabłkowy, sterole, cytrynowy i mlekowy, cynaryna, garbniki, witamina A oraz witaminy z grupy B.

Karczoch – według literatury ziele karczocha posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • żółciotwórczo,
  • żółciopędnie, polecany jest więc przy chorobach dróg żółciowych oraz pęcherzyka żółciowego,
  • przeciwwzdęciowo,
  • normalizuje stolce,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • antyoksydacyjne,
  • detoksykacyjne,
  • odtruwająco,
  • pomocniczo w marskości wątroby oraz niealkoholowym stłuszczeniu wątroby,
  • wspomaga również walkę z nadwagą,
  • jest bardzo skuteczny jako środek zdrowotny i profilaktyczny w cukrzycy, podagrze i cellulicie.

Jak przygotować napar / herbatkę z ziela karczocha?

Napar / herbatka z karczocha: 7-10g suszonych liści zalać 250ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pić 3 filiżanki dziennie, 15-20 minut przed posiłkiem.

Przepis na nalewkę z  karczocha

Nalewka z ziela karczocha: 100g suszonych i rozkruszonych liści lub ziela karczocha zalać 200 ml alkoholu 40-procentowego, następnie macerować 15 dni, często potrząsając. Po 15 dniach przecedzić, wycisnąć surowiec, oba płyny wymieszać. Przesączyć przez watę, wlać do butelki, trzymać w lodówce. Spożywać po 10-30 kropli w kieliszku wody parę razy dziennie na jedną godzinę przed jedzeniem. Nalewka ma działanie pobudzające na apetyt, żółciopędne, metaboliczne.

Karczoch jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Idealnie łączy  się z przyprawami takimi jak parmezan oraz bazylia a także pozostałymi składnikami na przykład pomidorami. Dlatego jest znakomitym dodatkiem do pizzy.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Waga Brak danych
Waga

50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg

Numer partii

SD-167

Data waznosci

2024.09.11

Kraj pochodzenia

Polska

Call Now Button