Kobylak (Szczaw lancetowaty) to roślina wieloletnia o łodydze wzniesionej, w górze rozgałęzionej. Dorasta do 200 cm wys. Liście lancetowate, ostre, ku nasadzie zwężające się, brzegiem faliste. Rośnie na glebach wilgotnych, przy ciekach i zbiornikach wodnych. Kwitnie od czerwca do lipca.
Surowiec zielarski stanowi korzeń kobylaka, który zawiera znaczne ilości żelaza , witaminy C, oksymetyloantrachinony, emodynę, kwas chryzofanowy, garbniki i szczawiany.
Kobylak – według literatury korzeń kobylaka posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa ściągająco i absorbująco,
- przeczyszczająco,
- działa krwiotwórczo, zwiększając poziom hemoglobiny we krwi,
- wzmacnia osoby osłabione, szczególnie z blednicą, kobiety wyczerpane obfitymi miesiączkami oraz osoby po przebyciu chorób zakaźnych,
- poprawia samopoczucie,
- znosi reakcje autoagresji immunologicznej
- znosi objawy alergiczne,
- poprawia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych,
- wzmaga wydzielanie żółci i soku trzustkowego,
- hamuje rozwój drożdżaków i bakterii ropnych oraz beztlenowych,
- korzystnie działa na organizm gruźlików.
Jak przygotować odwar z korzenia Kobylaka?
Odwar – 1 łyżka na 1 szklankę wody, gotować minimum 5 minut, odstawić na 30 minut, pic 2 razy dziennie po 100 ml (1/2 szklanki) odwaru, przez 3 tygodnie. Stosować co kwartał.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.