Tasznik pospolity liście wypuszcza na wiosnę pod postacią rozety. Łodygę ma prostą sięgającą do 50 cm. Kwiaty ma białe, drobne oraz zebrane na szczycie. Kwiaty tworzą owoce sercowate po przekwitaniu. Zbiór ziela występuje w kwietniu- maju.
Surowiec zielarski stanowi ziele. Znajdują się w nim między innymi cholina, acetylocholina, histamina, garbniki, flawonoidy, dużo soli potasowych, ale również innych, kwasy organiczne, olejki eteryczny, a także witaminę C.
Tasznik – według literatury ziele tasznika posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
– reguluje przemianę materii,
– działanie przeciwkrwotoczne,
– napotne,
– moczopędne,
– pobudza krążenie,
– zalecany w okresie klimakterium,
– polecany przy wysokim jak i niskim ciśnieniu krwi,
– stosowany przy schorzeniach mięśni szkieletowych.
Jak przygotować napar oraz macerat z ziela tasznika pospolitego?
Napar z ziela tasznika (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie przecedzić i w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki) to bardzo skuteczny specyfik przeciwkrwotoczny, zalecany w krwawieniach z płuc, przewodu pokarmowego, krwawych biegunek i nazbyt obfitych krwawień menstruacyjnych.
Macerat -1 łyżkę ziela tasznika zalać szklanką letniej przegotowanej wody. Odstawić na 5 godzin, przecedzić. Pić 3 -5 razy dziennie po szklance maceratu.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.