Kocimiętka występuje w naturze w Europie, Azji i północnej Afryce. Znamy ponad 250 jej gatunków. W Polsce można spotkać jej dziko rosnące odmiany, m.in. kocimiętkę nagą (Nepeta pannonica) – rośnie ona głównie na bardzo nasłonecznionych stanowiskach, na suchej i piaszczystej glebie na poboczach dróg, w zaroślach oraz na polach uprawnych.
Liście kocimiętki właściwej zawierają olejek eteryczny irydoid nepetalakton, garbniki i gorczyce.
Kocimiętka – według literatury ziele kocimiętki posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- ziele i liście kocimiętki stosuje się podczas przeziębień i grypy,
- roślina wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe,
- działa przeciwskurczowo i wiatropędnie,
- działa uspokajająco i relaksująco na ludzi i zwierzęta,
- napar z kocimiętki ma m.in. właściwości bakteriostatyczne, przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne i napotne.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar: z kocimiętki właściwej przyrządza się z dwóch łyżeczek suszonego ziela lub liści. Wsypuje się je do szklanki ze wrzącą wodą, a następnie przykrywa. Po piętnastu minutach napar jest gotowy.