Sproszkowane nasiona siemienia lnianego – uzyskane zostały innowacyjną metodą suszenia w niskich temperaturach z równoczesną mikronizacją i wykorzystaniem w procesie produkcji całych nasion a nie wytłoków co pozwoliło na zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin i makro i mikroelementów. Proszek posiada rozerwane w znacznym stopniu ściany komórkowe, dzięki czemu wchłonięcie substancji aktywnych jest dużo prostsze. Wystarczy je po prostu zjeść, a dalej nasz przewód pokarmowy sobie z nimi poradzi. Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%. Przy takim rozdrobnieniu nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto w przypadku ziół sproszkowanych łatwiej także zamaskować nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół stosowana jest od dawna jako podstawowa w medycynie chińskiej.
Sproszkowane nasiona siemienia lnianego – 100% siemię lniane
Siemię lniane – według literatury nasiona siemienia posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy,
- posiada właściwości lekko przeczyszczające,
- upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym,
- wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- ponadto wykazano, że poprawia nastrój.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.