Sproszkowane kwiaty lipy – uzyskane zostały innowacyjną metodą suszenia w niskich temperaturach z równoczesną mikronizacją i wykorzystaniem w procesie produkcji całych kwiatów a nie wytłoków co pozwoliło na zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin i makro i mikroelementów. Proszek posiada rozerwane w znacznym stopniu ściany komórkowe, dzięki czemu wchłonięcie substancji aktywnych jest dużo prostsze. Wystarczy je po prostu zjeść, a dalej nasz przewód pokarmowy sobie z nimi poradzi. Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%. Przy takim rozdrobnieniu nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto w przypadku ziół sproszkowanych łatwiej także zamaskować nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół stosowana jest od dawna jako podstawowa w medycynie chińskiej.
Sproszkowany kwiat lipy – 100% lipa kwiat
Lipa – według literatury kwiat lipy posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- pomagają zwalczyć gorączkę,
- wspomagająco przy anginie, grypie, zapaleniu gardła czy oskrzeli,
- często stosowane w celu ukojenia nerwów oraz nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych z nimi związanych,
- korzystnie wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych obniżając ciśnienie krwi,
- pomaga zwalczać arteriosklerozę czy inne schorzenia wieńcowe,
- działa ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają biegunkom,
- rozszerzając naczynia krwionośne usprawnia funkcjonowanie mózgu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.