Sproszkowane liście czarnej porzeczki – uzyskane zostały innowacyjną metodą suszenia w niskich temperaturach z równoczesną mikronizacją i wykorzystaniem w procesie produkcji całego liścia a nie wytłoków co pozwoliło na zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin i makro i mikroelementów. Proszek posiada rozerwane w znacznym stopniu ściany komórkowe, dzięki czemu wchłonięcie substancji aktywnych jest dużo prostsze. Wystarczy je po prostu zjeść, a dalej nasz przewód pokarmowy sobie z nimi poradzi. Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%. Przy takim rozdrobnieniu nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto w przypadku ziół sproszkowanych łatwiej także zamaskować nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół stosowana jest od dawna jako podstawowa w medycynie chińskiej.
Sproszkowany liść czarnej porzeczki – 100% czarna porzeczka liść
Szałwia – według literatury ziele szałwii posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo,
- obniża poziom cukru we krwi,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia,
- wzmaga perystaltykę jelit,
- działa wspomagająco w zaburzeniach wątrobowych,
- pomaga w zredukowaniu nadmiernego pocenia się,
- może wzmagać krwawienia miesiączkowe.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.