Fiołek trójbarwny, zwany popularnie bratkiem polnym, należący do rodziny fiołkowatych to roślina roczna bądź dwuletnia, pospolicie występująca na całym obszarze umiarkowanej strefy klimatycznej Europy i Azji. W Polsce spotkać go można na polach i przydrożach, gdzie występuje w wielkiej obfitości.
Fiołek trójbarwny jest cenną rośliną leczniczą. Surowiec zielarski stanowi ziele. Wyodrębnić w nim można m.in.: saponiny, flawonoidy — wiolakwercetynę, kwercetynę, rutynę oraz śladowe ilości olejku eterycznego.
Fiołek trójbarwny – według literatury ziele fiołka trójbarwnego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- zmniejsza dolegliwości reumatyczne,
- działa leczniczo na drogi moczowe,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- łagodzi podrażnienia oczu,
- ułatwia odchudzanie,
- obniża ciśnienie krwi,
- stosowany przy zmianach trądzikowych,
- goi podrażnienia skóry,
- oczyszcza oskrzela.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z ziela (1 łyżeczkę suszu zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 minut, przecedzić, w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 2/3 szklanki) jest środkiem wykrztuśnym, moczopędnym, napotnym.