Malina – według literatury owoce maliny posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- są znakomitym środkiem przeciw gorączce oraz napotnym, ponieważ zawarty w nich kwas salicylowy pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
- mają działanie przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne a także uspokajające
- redukują ciśnienie krwi, wzmacniają serce oraz mają działanie
- przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym, żelazo oraz miedź mogą pomóc w leczeniu anemii, potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny polecane są osobom borykającym się z chorobami nerek oraz woreczka żółciowego,
- zapobiegają rozwojowi bakterii jelitowych, działają przeciwbiegunkowo,
- pomagają w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ponieważ mają właściwości rozkurczowe
- ogromna ilość witamin pozytywnie wpływa na układ odpornościowy,
- polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
- zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.