Jałowiec – według literatury owoce jałowca posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- mają działanie antyseptyczne oraz odkażające w przewodzie pokarmowym,
- odkażają drogi żółciowe, pobudzają produkcję żółci,
- mają działanie rozkurczające na mięśnie gładkie, pobudzające na wydzielanie soków trawiennych,
- wzmagają wydzielanie śliny i kwasu mlekowego,
- przetwory bogate w olejek rozszerzają tchawice oraz oskrzela, pobudzają wentylację płuc, upłynniają śluzową wydzielinę w drogach oddechowych,
- lotne składniki jałowca wydalane są z powietrzem wydychanym i również hamują rozwój bakterii i drożdżaków w układzie oddechowym,
- jałowiec znosi wzdęcia, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach,
- regulują wypróżnienia,
- zwiększa ukrwienie jelit i narządów miednicy mniejszej,
- pobudza krążenie krwi, nasila skurcze mięśnia sercowego,
- ma działanie diuretyczne przeciwobrzękowe, owocę mogą być pomocne podczas niewydolności krążenia i przy otyłości.
Jałowiec powinny stosować ostrożnie kobiety w okresie ciąży oraz chorzy na zapalenie dróg moczowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Możemy wykorzystywać proszki na różne sposoby niedostępne pociętym ziołom, jak np. w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodać do jogurtu lub też w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.