Rdestowiec japoński Polygonum cuspidatum lub Reynoutria japonica, pochodzi z Japonii, Tajwanu, Korei i północnych Chin. W Polsce pojawił się w XIX wieku i – jako roślina ekspansywna i inwazyjna – do tej pory jest często spotykany. Ta wieloletnia roślina zielna dorasta do nawet 3 metrów, przez co może przypominać krzew. Łodygi wyglądają podobnie do pędów bambusa, po ich bokach rosną liście – duże, szerokie, o długości ok. 15 cm. Kwiaty są białe, drobne, zebrane w wiechowate kwiatostany. Rdestowiec japoński posiada mnóstwo bezcennych składników. W kłączach występują między innymi: resweratrol, flawonoidy, fitosterole oraz szereg biopierwiastków takich jak żelazo, miedź, cynk, selen, mangan czy molibden.
Rdestowiec japoński – według literatury kłącze rdestowca japońskiego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- składniki tej rośliny hamują rozwój grzybów i bakterii chorobotwórczych,
- hamują rozwój chorób nowotworowych,
- usuwają wolne rodniki,
- zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów,
- mają właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwbólowe,
- zapobiegają stłuszczeniu i zwłóknieniu nerek, wątroby i serca,
- zapobiega też skutkom ubocznym przy podawaniu leków przeciwko nadciśnieniu,
- apigenina zawarta w kłączu działa rozkurczowo i przeciwalergicznie, wzmacnia skurcze mięśnia sercowego, ma ochronny wpływ na wątrobę,
- luteolina obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi, działa przeciwhistaminowo, przeciwzapalnie i hepatoprotekcyjnie,
- kwercetyna i kemferol obniżają stężenie glukozy we krwi, efektem jest uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych. Wraz z apigeniną zapobiegają powikłaniom w przebiegu cukrzycy (retinopatia, neuropatia, zaćma),
- rdestowiec działa immunostymulująco i hamuje procesy autoagresji immunologicznej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – 2 łyżki rozdrobnionych kłączy rdestowca zalać 2 szklankami wrzącej wody; przykryć i odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Wypić w 4 porcjach w ciągu dnia (po 1/2 szklanki). Napar może służyć do okładów i przemywania skóry (trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, wypryski, owrzodzenia) 2-6 razy dziennie. Kuracja rdestowcem powinna trwać 3-6 miesięcy, przy czym co miesiąc należy zrobić przerwę (1-2-tygodniową).
Odwar – 2 łyżki kłączy rdestowca suchych lub świeżych zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100 ml przez 3-4 tygodnie. Między kuracjami robić przerwę 1-2-tygodniową.
Informacje zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury zielarskiej.