Bodziszek to niezwykle rozpowszechniona roślina. Występuje w Azji, Afryce Północnej i Europie, w tym w Polsce. Ma nie tylko szeroki zasięg występowania, ale także liczne odmiany. Przyjmuje się, że jest ich kilkaset, a niektóre z nich uprawia się dla walorów ozdobnych. Zbiorów zioła dokonujemy latem. Wśród składników bodziszka cuchnącego znajdziemy m.in. olejek eteryczny, garbniki 5-14% (będące pochodnymi gloiloglukozy i elagotaniny), flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminę C, kwas jabłkowy i cytrynowy, maltol oraz geraniinę (goryczkę).
Bodziszek cuchnący – według literatury korzeń bodziszka cuchnącego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- pomaga w niewydolności wątroby, jej stłuszczeniu, stanach zapalnych oraz marskości,
- działa przeciwzapalnie oraz antyseptycznie,
- zewnętrznie jest stosowany do stłuczeń oraz wszelkich ran naskórka,
- działa pomocniczo również w wielu chorobach skóry,
- polecany jest przede wszystkim przy bielactwie (kuracja musi być długotrwała), łojotokowym zapaleniu skóry, wypryskach skórnych i trądziku,
- pomocniczo stosuje się ziele podczas zapalenia pęcherza moczowego oraz nerek,
- ma działanie przeciwbiegunkowe oraz przeciwnowotworowe,
- polecany jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych,
- stosuje się ją przy nieżytach żołądka, bolesnych skurczy jelitowych, zapalenia żołądka, zespołu jelita drażliwego, a nawet nowotworów przewodu pokarmowego,
- sprawdza się również doskonale w schorzeniach okulistycznych – wspomaga w stanach zapalnych oczu oraz powiek, jak również jest pomocny w nadmiernym łzawieniu,
- okłady z bodziszka poleca się nie tylko na oczy, ale również na stawy czy skórę,
- okłady mogą przynieść ulgę w schorzeniach reumatologicznych,
- uśmierza swędzenie odbytu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odwar – 1-2 łyżki rozdrobnionego surowca (kłącze/korzenie, ziele) zalać 1 szklanką wody; gotować 10 minut; odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 50-100 ml lub więcej w razie potrzeby, np. przy ostrym nieżycie przewodu pokarmowego 100 ml co 3 godziny. Ponadto do okładów na oczy, płukanek, irygacji pochwy, opłukiwania moszny i prącia przy stanach zapalnych i ranach, liszajach, wrzodzeniach, do lewatywy, opłukiwania odbytu, nasiadówek; opłukiwania warg sromowych.
Wyciąg wodno-alkoholowy: 1 część rozdrobnionego ziela lub kłącza zalać 2 częściami alkoholu 40-70%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Ten sam surowiec ponownie zalać, ale tym razem gorącą wodą (2 części), gotować 10 minut, odstawić na 40 minut, przecedzić. Połączyć oba uzyskane wyciągi, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki. Przy biegunce co 3 godziny po 1 łyżce. Stosować też do przemywania, płukanek, okładów (do pędzlowania w stanie nierozcieńczonym, do płukania i okładów, częstego przemywania zmian skórnych: 1 łyżka wyciągu na 1/2 szklanki wody ciepłej).
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.