Dymnica pospolita zwana również dymnicą lekarską albo rutką polną. Wstępuje w zachodniej Azji, na północy Afryki i w Europie. W Polsce porasta pola i ogrody i powszechnie uznawana jest za chwasty. Spotkać ją można na polach, łąkach, miedzach, przydrożach, gdzie stanowi uciążliwy i trudny do wyplenienia chwast. Poznać ją można po drobnych, purpurowo-fioletowych kwiatach osadzonych w szczytowej części łodygi.
Dymnica lekarska zawiera dużo alkaloidów – fumarynę (protopinę), kryptopinę, korydalinę, sangwinarynę, fumarycynę, fumarylinę, fumarytynę. Ponadto sole potasu, kwasy organiczne (kawowy, ferulowy, chlorogenowy, fumarowy) flawonoidy (m.in. rutozyd), żywice, garbniki, substancje śluzowe.
Dymnica lekarska – według literatury ziele dymnicy lekarskiej posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- reguluje wydzielanie żółci, pobudza wydzielanie żółci albo hamuje nadmierne wydzielanie,
- dzięki jej działaniu wydzielanie żółci normalizuje się do poziomu fizjologicznego,
- wykazuje silne działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, drogi żółciowe (drogi moczowe i krwionośne),
- zwiększa ilość ruchów robaczkowych jelit co doprowadza do regularnych wypróżnień,
- świetnie sprawdza się w przypadkach bolesnego miesiączkowania, zmniejszając bolesność skurczy,
- jest wysoko ceniona jako ziele wykorzystywane przy wszelkich stanach zapalnych skóry,
- dymnica działa dobrze na obrzęk, zaczerwienioną i bolesną skórę,
- ze względu na działanie przeciwzapalne cech dymnica działa dobrze wspomagająco przy egzemie i łuszczycy,
- dymnica dodana do kremów i maści, świetnie koi swędzące wysypki.
- regularnie stosowana zmniejsza trądzik .
- ponieważ zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy,
- oczyszcza krew i wątrobę,
- łagodnie pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu,
- działa uspokająco – spowalnia kołatanie serca i obniża ciśnienie krwi.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – 1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Naparem można przemywać skórę.
Nalewka – 1 część ziela zalać 5 częściami alkoholu 40%. Pozostawić na 2 tygodnie, a następnie przefiltrować. Zażywać 1-2 łyżeczki nalewki 3 razy dziennie. Przed zażyciem rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.