Zioła

  • Kwiatostan lipy pozyskiwany jest poprzez obcinanie tylko kwitnących wierzchołków. Po ususzeniu kwiaty mają naturalny zapach i jasnożółty kolor. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz.

    Od wieków lipa dawała wiele korzyści gospodarstwom domowym, a jej kwiatostan od zawsze był cenionym lekiem ludowym, zaś pszczołom po dziś dzień kwiaty dostarczają nektaru.

    23,25 
    23,25 
  • Rumianek pospolity jest jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Surowiec zielarski  stanowią koszyczki. Rumianek pospolity wywodzi się ze wschodniej części obszaru basenu Morza Śródziemnego; obecnie jest rozpowszechniony niemalże wszędzie. Rośnie również w Polsce

    Małe, biało-żółte kwiaty rumianku posiadają substancje, które rzadko obecne są w świecie roślin. Rumianek posiada przede wszystkim bardzo dużą ilość olejku eterycznego zawierającego związki o wyjątkowych właściwościach leczniczych. W kwiatach znajdują się również flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C oraz wiele soli mineralnych. Właśnie dzięki tej różnorodności składników rumianek posiada opinię jednej z najbardziej cennych roślin leczniczych.

    4,30 292,00 
    4,30 292,00 
  • Bez czarny  jest jedną z pierwszych roślin o właściwościach leczniczych stosowanych przez człowieka. Występuje w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez odgrywał ważną rolę w medycynie tradycyjnej: w celach leczniczych używano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie.
    Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym tzn. posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli pomocne są przy zwalczaniu wolnych rodników
    Pektyny ułatwiają przygotowanie powidełek o właściwej konsystencji, z dużą zawartością witamin (A, C i z grupy B) oraz związków mineralnych. Powidełka o wyjątkowym smaku pomocne są w walce z wrzodami i zaparciami. Owoce możemy również wykorzystać do przygotowania soku lub po prostu ususzyć i stosować, kiedy potrzebujemy usunąć z organizmu egzogenne toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach.

    4,35 297,00 
    4,35 297,00 
  • Ziele szałwii to mocno rozgałęziona roślina, dorastająca do 60 cm wysokości, posiadająca całkiem silny zapach przypominający aromat kamfory. Szałwia przeważnie uprawia się  w ogródkach, w miejscach słonecznych, na bogatej w wapń glebie. Ma fiołkowe kwiecie oraz szarozielone, jajowate i kosmate liście.

    Surowcem zielarskim szałwii są liście, w których znajdziemy olejki lotne (posiadające cyneol, pimen, tujon i kamforę) jak również garbniki, pikrosalwinę, trójterpeny, witaminę B1 i kwas nikotynowy.

    3,15 172,00 
    3,15 172,00 
  • Piołun jest rośliną docenianą od wieków. Pierwsze wzmianki o jej właściwościach leczniczych pochodzą z pierwszych wieków przed naszą erą. Nieco później bylicę piołunu zaczęto używać jako przyprawę. Ze względu na jej gorzki smak używano ją jako przyprawę do piwa.

    W wyniku ostatnich badań okazało się, że liście oraz ziele piołunu posiadają unikalne związki goryczowe (absyntynę, artabsynę) nadające mu wyjątkowo gorzki, charakterystyczny smak, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i sole mineralne wśród których znajduje się dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.

    3,00 157,00 
    3,00 157,00 
  • Lukrecja to bylina corocznie wydająca pojedyncze łodygi z karpy wieloletniej przypominającą krzew. W Polsce raczej dziko nie rośnie lecz można ja uprawiać ,dziko rosnącą lukrecje znajdziemy na stepach południowo-wschodniej Rosji Hiszpanii i Sycylii. Właściwości lecznicze wykazuje jej korzeń, zawierający cukier gronowy, mannit, asparaginę, oraz glukozyd- glicyrchizynę dzięki której daje słodki smak.

    3,50 45,00 
    3,50 45,00 
  • Koper włoski zalicza się do roślin baldaszkowatych. Chodzi tu o charakterystyczny kształt kwiatostanów. Roślina ta rośnie głównie nad Morzem Śródziemnym i we wschodnich rejonach Kaukazu. Uprawia się ją także w Azji Środkowej. Jest to spora roślina dwuletnia. Pod koniec cyklu może sięgać dwóch metrów. Średnica korzeni dochodzi do dwóch centymetrów.
    Surowcem są owoce kopru włoskiego, które zwierają glikozydy fenolowe, flawonoidy, olejek eteryczny (anetol), sole mineralne, cukry.

    2,65 146,90 
    2,65 146,90 
  • Lawenda lekarska jest znanym ziołem rosnącym w Europie Południowej. Jej uprawy można znaleźć w wielu krajach z całego świata włączając w to południowe i zachodnie Stany Zjednoczone. Lawenda lekarska lubi sucha oraz nasłonecznione miejsca.

    Ta mała krzewinka z drzewiastymi łodygami dorasta do wysokości 60 cm, i posiada mnóstwo gałązek. Liście lawendy lekarskiej są bardzo wąskie i mają długość od 2 do 5 cm, o kolorze szaro-zielonym, mniej lub więcej kosmate.

    Lawenda lekarska kwitnie od czerwca do września. Kwiaty są małe koloru jasno niebieskiego, bardzo aromatyczne.

    4,50 31,50 
    4,50 31,50 
  • Hibiskus ma cudowne, czerwone lub purpurowe kwiaty, które są ozdoba niejednego ogrodu. Znany jest nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale również zyskał popularność ze względu na zastosowanie w kuchni, kosmetykach oraz lekach. Już starożytni władcy raczyli się napojem zwanym karkade. Zależnie od kraju hibiskus przyjmuje różne nazwy: malwa sudańska, ketmia, roselle, florida canberry.

    W hibiskusie znajdziemy takie związki jak antocyjany, polifenole oraz flawonoidy, które znane są ze swych właściwości ochronnych przed chorobami, zachowują młodość a także bogate są w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej wymienionych związków zawartych jest w kwiatostanach. Liście natomiast bogate są w karoteny oraz błonnik, zaś nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hibiskus ceniony jest w medycynie naturalnej

    2,80 123,00 
    2,80 123,00 
  • Głóg jest krzewem mającym czerwone, soczyste owoce. Wyjątkowe właściwości lecznicze posiadają kwiaty głogu oraz owoce. W naszym kraju głóg występuje na terenach nizinnych a także na obszarach niższych partii gór. Głóg jest również często sadzony w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna.
    Kwiaty głogu bogate są m.in. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz z grupy B, pektyny a także sole mineralne, ale najbardziej wartościowa jest spora zawartość flawonoidów i procyjanidów.

    3,80 242,00 
    3,80 242,00 
  • Rumianek pospolity jest jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Surowiec zielarski  stanowią koszyczki. Rumianek pospolity wywodzi się ze wschodniej części obszaru basenu Morza Śródziemnego; obecnie jest rozpowszechniony niemalże wszędzie. Rośnie również w Polsce

    Małe, biało-żółte kwiaty rumianku posiadają substancje, które rzadko obecne są w świecie roślin. Rumianek posiada przede wszystkim bardzo dużą ilość olejku eterycznego zawierającego związki o wyjątkowych właściwościach leczniczych. W kwiatach znajdują się również flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C oraz wiele soli mineralnych. Właśnie dzięki tej różnorodności składników rumianek posiada opinię jednej z najbardziej cennych roślin leczniczych.

    2,95 157,00 
    2,95 157,00 
  • Kozłek lekarski może osiągnąć wysokość do 1.2 metra. Jego kłącze jest barwy z żółto-białej. Łodygi porastają liśćmi o spiczastym kształcie, przeważnie występuje od 7 do 10 par liści. Kwiaty kozła lekarskiego są barwy białej, mogą mieć również odcień różowy lub fioletowy. W składzie kozłka znajdziemy m.in. olejki eteryczne, waltraty, alkaloidy, iridoidy, kwas walerenowy, kwasy organiczne, terpeny, trójterpeny

    3,80 48,00 
    3,80 48,00