Zioła

  • Kwiatostan lipy pozyskiwany jest poprzez obcinanie tylko kwitnących wierzchołków. Po ususzeniu kwiaty mają naturalny zapach i jasnożółty kolor. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz.

    Od wieków lipa dawała wiele korzyści gospodarstwom domowym, a jej kwiatostan od zawsze był cenionym lekiem ludowym, zaś pszczołom po dziś dzień kwiaty dostarczają nektaru.

    5,85 90,00 
    5,85 90,00 
  • Czystek Cistus Incanus krzew o niewielkich rozmiarach, rosnący na glebach bogatych w magnez w krajach Europy południowej, Wyspach Kanaryjskich oraz wielu innych w krajach o gorącym klimacie, gdzie znany jest ze swoich właściwości uzdrawiających już od dwóch tysięcy lat. Niezwykłą popularnością cieszy się również w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Cistus Incanus należy do najstarszych roślin „ziołowych”, które mają udokumentowane działanie. Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – tzn. związków o działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierającym układ immunologiczny człowieka. Związki w nim zawarte sklejają wirusy i bakterie, dzięki czemu nie dopuszczają do ich połączenia się z błoną komórkową. Najczęściej stosowany jest jako środek przeciw przeziębieniom, grypie, anginie, a także stanom zapalnym. Ich zawartość w codziennej diecie pomaga zapobiegać przed najgroźniejszymi postaciami raka, w tym raka płuc, żołądka, jelit, przełyku, trzustki, wątroby, gruczołu sutkowego, prostaty oraz skóry. Polifenole hamują również związki odpowiedzialne za powstawanie zmian nowotworowych w organizmie.

    2,45 96,50 
    2,45 96,50 
  • Bez czarny  jest jedną z pierwszych roślin o właściwościach leczniczych stosowanych przez człowieka. Występuje w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez odgrywał ważną rolę w medycynie tradycyjnej: w celach leczniczych używano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie.
    Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym tzn. posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli pomocne są przy zwalczaniu wolnych rodników
    Pektyny ułatwiają przygotowanie powidełek o właściwej konsystencji, z dużą zawartością witamin (A, C i z grupy B) oraz związków mineralnych. Powidełka o wyjątkowym smaku pomocne są w walce z wrzodami i zaparciami. Owoce możemy również wykorzystać do przygotowania soku lub po prostu ususzyć i stosować, kiedy potrzebujemy usunąć z organizmu egzogenne toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach.

    4,35 297,00 
    4,35 297,00 
  • Ziele szałwii to mocno rozgałęziona roślina, dorastająca do 60 cm wysokości, posiadająca całkiem silny zapach przypominający aromat kamfory. Szałwia przeważnie uprawia się  w ogródkach, w miejscach słonecznych, na bogatej w wapń glebie. Ma fiołkowe kwiecie oraz szarozielone, jajowate i kosmate liście.

    Surowcem zielarskim szałwii są liście, w których znajdziemy olejki lotne (posiadające cyneol, pimen, tujon i kamforę) jak również garbniki, pikrosalwinę, trójterpeny, witaminę B1 i kwas nikotynowy.

    3,15 172,00 
    3,15 172,00 
  • Piołun jest rośliną docenianą od wieków. Pierwsze wzmianki o jej właściwościach leczniczych pochodzą z pierwszych wieków przed naszą erą. Nieco później bylicę piołunu zaczęto używać jako przyprawę. Ze względu na jej gorzki smak używano ją jako przyprawę do piwa.

    W wyniku ostatnich badań okazało się, że liście oraz ziele piołunu posiadają unikalne związki goryczowe (absyntynę, artabsynę) nadające mu wyjątkowo gorzki, charakterystyczny smak, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i sole mineralne wśród których znajduje się dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.

    3,00 157,00 
    3,00 157,00 
  • Lukrecja to bylina corocznie wydająca pojedyncze łodygi z karpy wieloletniej przypominającą krzew. W Polsce raczej dziko nie rośnie lecz można ja uprawiać ,dziko rosnącą lukrecje znajdziemy na stepach południowo-wschodniej Rosji Hiszpanii i Sycylii. Właściwości lecznicze wykazuje jej korzeń, zawierający cukier gronowy, mannit, asparaginę, oraz glukozyd- glicyrchizynę dzięki której daje słodki smak.

    3,50 45,00 
    3,50 45,00 
  • Koper włoski zalicza się do roślin baldaszkowatych. Chodzi tu o charakterystyczny kształt kwiatostanów. Roślina ta rośnie głównie nad Morzem Śródziemnym i we wschodnich rejonach Kaukazu. Uprawia się ją także w Azji Środkowej. Jest to spora roślina dwuletnia. Pod koniec cyklu może sięgać dwóch metrów. Średnica korzeni dochodzi do dwóch centymetrów.
    Surowcem są owoce kopru włoskiego, które zwierają glikozydy fenolowe, flawonoidy, olejek eteryczny (anetol), sole mineralne, cukry.

    2,65 146,90 
    2,65 146,90 
  • Lawenda lekarska jest znanym ziołem rosnącym w Europie Południowej. Jej uprawy można znaleźć w wielu krajach z całego świata włączając w to południowe i zachodnie Stany Zjednoczone. Lawenda lekarska lubi sucha oraz nasłonecznione miejsca.

    Ta mała krzewinka z drzewiastymi łodygami dorasta do wysokości 60 cm, i posiada mnóstwo gałązek. Liście lawendy lekarskiej są bardzo wąskie i mają długość od 2 do 5 cm, o kolorze szaro-zielonym, mniej lub więcej kosmate.

    Lawenda lekarska kwitnie od czerwca do września. Kwiaty są małe koloru jasno niebieskiego, bardzo aromatyczne.

    4,50 307,00 
    4,50 307,00 
  • Hibiskus ma cudowne, czerwone lub purpurowe kwiaty, które są ozdoba niejednego ogrodu. Znany jest nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale również zyskał popularność ze względu na zastosowanie w kuchni, kosmetykach oraz lekach. Już starożytni władcy raczyli się napojem zwanym karkade. Zależnie od kraju hibiskus przyjmuje różne nazwy: malwa sudańska, ketmia, roselle, florida canberry.

    W hibiskusie znajdziemy takie związki jak antocyjany, polifenole oraz flawonoidy, które znane są ze swych właściwości ochronnych przed chorobami, zachowują młodość a także bogate są w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej wymienionych związków zawartych jest w kwiatostanach. Liście natomiast bogate są w karoteny oraz błonnik, zaś nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hibiskus ceniony jest w medycynie naturalnej

    2,80 123,00 
    2,80 123,00 
  • Głóg jest krzewem mającym czerwone, soczyste owoce. Wyjątkowe właściwości lecznicze posiadają kwiaty głogu oraz owoce. W naszym kraju głóg występuje na terenach nizinnych a także na obszarach niższych partii gór. Głóg jest również często sadzony w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna.
    Kwiaty głogu bogate są m.in. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz z grupy B, pektyny a także sole mineralne, ale najbardziej wartościowa jest spora zawartość flawonoidów i procyjanidów.

    3,80 242,00 
    3,80 242,00 
  • Liść brzozy – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny brzozowatych. Rośnie dziko w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce najczęściej występuje brzoza brodawkowata.
    Wysuszony liść brzozy zawiera 1,5-2,3% związków flawonoidowych, a pośród nich hiperozyd, mirycetynę oraz luteoline, do 9% garbników katechinowych, do 3,2% saponin , związki trojterpenowe (np. folientriol oraz folientetraol), ślady olejku eterycznego, kwasy organiczne, pośród nich kwas askorbowy, żywice oraz sole mineralne.

    2,75 97,00 
    2,75 97,00 
  • Babka lancetowata jej inne nazwy to: babka wąskolistna, babka koniczynowa, języczki polne. Babka jest byliną o charakterystycznych gładkich, ciemnozielonych liściach, zebranych w przyziemną różyczkę. Liście te są dodatkowo górą zaostrzone, dołem zaś zwężają się w ogonek. Kwiatostan tej rośliny przyjmuje postać kulistego lub jajowatego kłosa. Babka lancetowata kwitnie od maja do sierpnia.
    Babka lancetowata od wieków znana jest i stosowana w medycynie ludowej. Zielarki znały jej walory i chętnie stosowały. Jej walory lecznicze doceniano już w starożytności, gdzie stosowano sok z babki na ukąszenia skorpionów i węży. W średniowieczu okłady z liści babki pomagały na złamania i opuchlizny oraz jako antidotum na miłosne oczarowanie.

    2,65 97,00 
    2,65 97,00