Przyprawy

  • Muszkatołowiec ma ładne, zawsze zielone liście. Rośnie tylko w klimacie tropikalnym. Owocuje kilkadziesiąt lat. Jego owocem jest mięsista torebka wielkości śliwki. W środku niej znajduje się pestka o podłużnym kształcie długości 2-3 cm i szerokości 1,5-1,8 cm. Pestka, czyli gałka muszkatołowa, pokryta jest osnówką. Gałka muszkatołowa zawiera do 16% olejku eterycznego, skrobię, pektyny, cukier, białko.

    17,50 317,00 
    17,50 317,00 
  • Turówka wonna (zwana żubrówką) to roślina objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową. Rośnie na obrzeżach Puszczy Białowieskiej i na Pomorzu. Surowcem zielarskim jest ziele turówki (HerbTurówka wonnaa Hierochloë). Zawiera kumarynę (ok. 0,6%), kwas kumarynowy, ferulowy i melilotowy. W medycynie ludowej stosowana jest zewnętrznie w postaci naparów z ziela i wewnętrznie na dolegliwości układu pokarmowego. Pochodne kumaryny zawartej w roślinie działają przeciwskurczowo. Stosowane są również w przemyśle perfumeryjnym

    5,00 42,00 
    5,00 42,00 
  • Muszkatołowiec ma ładne, zawsze zielone liście. Rośnie tylko w klimacie tropikalnym. Owocuje kilkadziesiąt lat. Jego owocem jest mięsista torebka wielkości śliwki. W środku niej znajduje się pestka o podłużnym kształcie długości 2-3 cm i szerokości 1,5-1,8 cm. Pestka, czyli gałka muszkatołowa, pokryta jest osnówką. Gałka muszkatołowa zawiera do 16% olejku eterycznego, skrobię, pektyny, cukier, białko.

    6,95 442,00 
    6,95 442,00 
  • Owoce kokosa rosną na wysokich palmach kokosowych, pochodzących z rodziny arekowatych. Kokos właściwy rośnie tylko i wyłącznie na obszarach tropikalnych i uwielbia tereny podmokłe, dlatego też jest częstym gościem szczególnie terenów nadbrzeżnych.

    Wiórki kokosowe są otrzymywane z miąższu orzecha kokosowego, który najpierw zostaje poddany procesowi suszenia, a następnie ścierania. Zawarty w nich błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zawierają poza błonnikiem również potas, magnez, fosfor i kwas foliowy, a przede wszystkim cenne nasycone kwasy tłuszczowe.

    7,00 12,90 
    7,00 12,90 
  • Kasza jaglana to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

    5,50  Czytaj dalej
  • Szafran stosowany jest w kuchni i naturalnej medycynie od starożytności. Wykorzystywano go wtedy nie tylko jako ulepszacz smaku, ale również jako środek barwiący tkaniny, lek na wiele chorób oraz afrodyzjak. Szafran pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa. Jest to charakterystyczny, jasnofioletowy kwiat, a w jego środku znajduje się słupek z trzema znamionami. To właśnie z niego wytwarza się cieniutkie nitki szafranu o jasnoczerwonej barwie.
    Dzięki zawartości mnóstwa witamin i minerałów takich jak chociażby: witamina C, A, kwas foliowy, miedź, potas, selen, cynk, przyprawa ma naprawdę wszechstronne działanie.

    99,00 
    99,00 
  • Lubczyk wywodzi się z Iranu i Afganistanu, skąd rozpowszechnił się na resztę świata. Od wieków podawany był osobom z dolegliwościami układu moczowego, oddechowego i pokarmowego. Jego smak jest bardzo wyrazisty i intensywny, lekko gorzkawy. Zimą korzeń znajduje się pod ziemią, ale na wiosnę wybija się na jej powierzchnię, osiągając nawet 2 metry wysokości. Liście lubczyku do złudzenia przypominają seler, zarówno swym wyglądem jak i zapachem oraz smakiem. Lubczyk znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Wyciąg z niego stanowi główny składnik powszechnie znanej „maggi”, już od roku 1886.

    3,25 38,00 
    3,25 38,00 
  • Cynamon jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, w skład którego wchodzą: aldehyd cynamonowy (65-75 proc.), octan cynamylu, eugenol (ok. 5 proc.) oraz kariofylen (do 4 proc.).

    3,50 45,00 
    3,50 45,00 
  • Lucerna siewna jest byliną o wysokości 30-90 cm. Posiada liście złożone z 3 odwrotnie jajowatych listków, a kwiatostany podłużnie jajowate. Same kwiaty, jak wskazuje nazwa rodziny, są motylkowate, o koronie fioletowej, z ciemniejszymi żyłkami. Łodyga jest wzniesiona prawie naga. Wywodzi się z Azji i jest uważana za jedno z pierwszych, znanych ludzkości ziół. Historia jej wykorzystania przez tradycyjną medycynę ludową sięga zamierzchłych czasów, bo aż starożytności. Do Europy lucerna została przywieziona przez Aleksandra Wielkiego.
    Liście lucerny to zdrowy dodatek do naszego codziennego menu. W jej skład wchodzą witaminy A, B, C, D, E, P i K oraz minerały: potas, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Co ciekawe lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej. Stała się ona skutecznym środkiem wspomagającym zdrowie ze względu na bogatą zawartość w składniki odżywcze.

    2,80 33,00 
    2,80 33,00 
  • Żubrówka – to nazwa ludowa, pod którym kryje się gatunek trawy o nazwie właściwej turówka wonna. Występuje ona w północno-wschodniej Polsce w Puszczy Białowieskiej. Jest to drobna roślina o wysokości od 40 do 60 cm, wyróżniającym się charakterystycznym, mocnym (silnym zwłaszcza po zasuszeniu rośliny) aromatem kumaryny – substancji o aromacie świeżego siana i miodu. Kumaryna pozostawia na źdźbłach rodzaj białej mączki. Roślina ta rośnie wyłącznie dziko, w naturalnych warunkach. Jest gatunkiem światłolubnym, ale znosi także częściowe ocienienie. Głównym zagrożeniem dla gatunku jest zbiór roślin do celów leczniczych, a także osuszanie wilgotnych łąk. Dawniej Polska szlachta „zaprawiała” wódkę trawą żubrową. Roślina objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową.
    Surowcem zielarskim jest ziele turówki. Zawiera kumarynę (ok. 0,6%), kwas kumarynowy, ferulowy i melilotowy.

    4,90 
    4,90