+48 574 727 231
Extra Options

Przyprawy

  • Zioła prowansalskie są idealną przyprawą do tłustych potraw, pieczonych mięs, zapiekanek, ryb oraz potraw z grilla. Dodaje się ich do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jaj. Każdy ze składników ziół prowansalskich charakteryzuje się wyjątkowymi walorami: oregano, tymianek i cząber gwarantują lekko gorzkawą nutę, rozmaryn sosnowy aromat, natomiast bazylia wyjątkowy powiew świeżości. Do ciepłych dań zioła prowansalskie dodaje się przed i po ich przyrządzaniu.

    Składniki: oregano, bazylia, tymianek, cząber, estragon, rozmaryn

    3,90 36,10 
    3,90 36,10 
  • Curry to ostra przyprawa, a konkretnie mieszanka przypraw korzennych, o barwie żółtej lub czerwonej. Curry wywodzi się z południowej Azji i pierwotnie stosowana była w kuchniach Dalekiego Wschodu, jednak obecnie coraz częściej pojawia się w kuchniach europejskich. Najpopularniejsze danie z jej dodatkiem to prawdopodobnie kurczak curry.

    Składniki: kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek, cynamon, sól, pieprz czarny, suszone mango, kukurydza.

    6,50 19,50 
    6,50 19,50 
  • Pieprz cytrynowy mielony to mieszanka między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki cytrynowej. Dzięki temu ma on charakterystyczny żółty kolor i lekko cytrynowy aromat.

    4,25 43,00 
    4,25 43,00 
  • Lubczyk wywodzi się z Iranu i Afganistanu, skąd rozpowszechnił się na resztę świata. Od wieków podawany był osobom z dolegliwościami układu moczowego, oddechowego i pokarmowego. Jego smak jest bardzo wyrazisty i intensywny, lekko gorzkawy. Zimą korzeń znajduje się pod ziemią, ale na wiosnę wybija się na jej powierzchnię, osiągając nawet 2 metry wysokości. Liście lubczyku do złudzenia przypominają seler, zarówno swym wyglądem jak i zapachem oraz smakiem. Lubczyk znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Wyciąg z niego stanowi główny składnik powszechnie znanej „maggi”, już od roku 1886.

    4,30 45,50 
    4,30 45,50 
  • Sól morska pozyskiwana jest z odparowania wody morskiej. Jest to bardzo korzystny proces, ponieważ sprzyja obecności większej ilości składników mineralnych. Zróżnicowana ilość danych pierwiastków w soli morskiej wynika przede wszystkim z różnych źródeł wody, z których jest pozyskiwana. Minerały te warunkują jej smak oraz barwę.

    2,50 7,00 
    2,50 7,00 
  • Żubrówka – to nazwa ludowa, pod którym kryje się gatunek trawy o nazwie właściwej turówka wonna. Występuje ona w północno-wschodniej Polsce w Puszczy Białowieskiej. Jest to drobna roślina o wysokości od 40 do 60 cm, wyróżniającym się charakterystycznym, mocnym (silnym zwłaszcza po zasuszeniu rośliny) aromatem kumaryny – substancji o aromacie świeżego siana i miodu. Kumaryna pozostawia na źdźbłach rodzaj białej mączki. Roślina ta rośnie wyłącznie dziko, w naturalnych warunkach. Jest gatunkiem światłolubnym, ale znosi także częściowe ocienienie. Głównym zagrożeniem dla gatunku jest zbiór roślin do celów leczniczych, a także osuszanie wilgotnych łąk. Dawniej Polska szlachta „zaprawiała” wódkę trawą żubrową. Roślina objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową.
    Surowcem zielarskim jest ziele turówki. Zawiera kumarynę (ok. 0,6%), kwas kumarynowy, ferulowy i melilotowy.

    5,80 
    5,80 
  • Przyprawa do grilla to połączenie mieszanki ziół, która stanowi sekret udanego grillowania. Dzięki niej danie zyskuje wyborny smak i aromat grillowanych potraw i przekąsek.

    Składniki: sól, papryka słodka, kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny, gorczyca, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; cukier, majeranek, pietruszka nać, gałka muszkatołowa, chili, jałowiec, kolendra, ziele angielskie.

    7,25 22,50 
    7,25 22,50 
  • Przyprawa pozyskiwana z odmiany krokusa. Kwiaty tej rośliny zbiera się jesienią i od razu odrywa od dna kielichów czerwone pręciki – każdy kwiatek ma tylko po 3 pręciki. Słowo szafran pochodzi z arabskiego zafaran, co oznacza żółty. Aby uzyskać funt (mniej niż pół kilo) szafranu, potrzeba oberwać pręciki z 70-80 tysięcy kwiatów, dlatego ta przyprawa jest wyjątkowo droga.

    Przedmiotem sprzedaży jest szafran pochodzący z Afganistanu. Afgański szafran ze względu na swoją wysoką jakość jest oceniany wyżej niż szafran irański, który uważany jest za najlepszy na świecie.

    W czasach współczesnych fałszowanie szafranu stało się nagminne. Prawdziwy szafran MUSI być drogi. Jeśli kupimy tani, mamy niemal stuprocentową pewność, że nabyliśmy podróbkę bądź mieszankę niewielkiej ilości prawdziwych nitek z innymi składnikami. Nie dajmy się też nabrać na to, że można zastąpić szafran proszkiem curry czy kurkumą.

    390,00 
    390,00 
  • Przyprawa do ziemniaków to specjalnie skomponowana mieszanka naturalnych przypraw i ziół. Unikalna kompozycja składników zapewnia ziemniakom pieczonym i smażonym niepowtarzalny smak.

    Składniki: sól, papryka słodka, kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; cukier, majeranek, pietruszka nać, kurkuma.

    8,50 27,50 
    8,50 27,50