+48 574 727 231
Extra Options

Przyprawy

  • Szafran stosowany jest w kuchni i naturalnej medycynie od starożytności. Wykorzystywano go wtedy nie tylko jako ulepszacz smaku, ale również jako środek barwiący tkaniny, lek na wiele chorób oraz afrodyzjak. Szafran pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa. Jest to charakterystyczny, jasnofioletowy kwiat, a w jego środku znajduje się słupek z trzema znamionami. To właśnie z niego wytwarza się cieniutkie nitki szafranu o jasnoczerwonej barwie.
    Dzięki zawartości mnóstwa witamin i minerałów takich jak chociażby: witamina C, A, kwas foliowy, miedź, potas, selen, cynk, przyprawa ma naprawdę wszechstronne działanie.

    25,00 
    25,00 
  • Lucerna siewna jest byliną o wysokości 30-90 cm. Posiada liście złożone z 3 odwrotnie jajowatych listków, a kwiatostany podłużnie jajowate. Same kwiaty, jak wskazuje nazwa rodziny, są motylkowate, o koronie fioletowej, z ciemniejszymi żyłkami. Łodyga jest wzniesiona prawie naga. Wywodzi się z Azji i jest uważana za jedno z pierwszych, znanych ludzkości ziół. Historia jej wykorzystania przez tradycyjną medycynę ludową sięga zamierzchłych czasów, bo aż starożytności. Do Europy lucerna została przywieziona przez Aleksandra Wielkiego.
    Liście lucerny to zdrowy dodatek do naszego codziennego menu. W jej skład wchodzą witaminy A, B, C, D, E, P i K oraz minerały: potas, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Co ciekawe lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej. Stała się ona skutecznym środkiem wspomagającym zdrowie ze względu na bogatą zawartość w składniki odżywcze.

    3,80 39,50 
    3,80 39,50 
  • Sól morska pozyskiwana jest z odparowania wody morskiej. Jest to bardzo korzystny proces, ponieważ sprzyja obecności większej ilości składników mineralnych. Zróżnicowana ilość danych pierwiastków w soli morskiej wynika przede wszystkim z różnych źródeł wody, z których jest pozyskiwana. Minerały te warunkują jej smak oraz barwę.

    2,50 7,00 
    2,50 7,00 
  • Cytryna zwyczajna jest drzewem z rodzaju cytrusów wywodzącym się z południowych Chin, jednak w chwili obecnej nie występuje tam w stanie dzikim, a jej główne uprawy prowadzone są w państwach śródziemnomorskich w Europie oraz w Stanach Zjednoczonych. Jej owoce są szczególnie cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C, której lecznicze właściwości w przypadku szkorbutu odkryto już w połowie XVIII w. W chwili obecnej owoce cytryny wykorzystywane są przede wszystkim do celów gastronomicznych. Owoce cytryny zawierają bardzo dużo witamin i mikroelementów. Obok potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i sodu obfitują w witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C i P (rutynę). Zawierają pektyny, bioflawonoidy, kumaryny i znaczne ilości olejków eterycznych (w tym do 70% limonenu).
    4,20 52,90 
    4,20 52,90 
  • Pieprz cytrynowy mielony to mieszanka między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki cytrynowej. Dzięki temu ma on charakterystyczny żółty kolor i lekko cytrynowy aromat.

    Produkt może zawierać gluten, gorczycę, seler, soję.

    4,25 43,00 
    4,25 43,00 
  • Przyprawa do ziemniaków to specjalnie skomponowana mieszanka naturalnych przypraw i ziół. Unikalna kompozycja składników zapewnia ziemniakom pieczonym i smażonym niepowtarzalny smak.

    Składniki: sól, papryka słodka, kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; cukier, majeranek, pietruszka nać, kurkuma.

    Produkt może zawierać gorczycę, gluten, seler, orzeszki ziemne

    8,50 27,50 
    8,50 27,50 
  • Żubrówka – to nazwa ludowa, pod którym kryje się gatunek trawy o nazwie właściwej turówka wonna. Występuje ona w północno-wschodniej Polsce w Puszczy Białowieskiej. Jest to drobna roślina o wysokości od 40 do 60 cm, wyróżniającym się charakterystycznym, mocnym (silnym zwłaszcza po zasuszeniu rośliny) aromatem kumaryny – substancji o aromacie świeżego siana i miodu. Kumaryna pozostawia na źdźbłach rodzaj białej mączki. Roślina ta rośnie wyłącznie dziko, w naturalnych warunkach. Jest gatunkiem światłolubnym, ale znosi także częściowe ocienienie. Głównym zagrożeniem dla gatunku jest zbiór roślin do celów leczniczych, a także osuszanie wilgotnych łąk. Dawniej Polska szlachta „zaprawiała” wódkę trawą żubrową. Roślina objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową.
    Surowcem zielarskim jest ziele turówki. Zawiera kumarynę (ok. 0,6%), kwas kumarynowy, ferulowy i melilotowy.

    5,80 
    5,80 
  • Przyprawa do grilla to połączenie mieszanki ziół, która stanowi sekret udanego grillowania. Dzięki niej danie zyskuje wyborny smak i aromat grillowanych potraw i przekąsek.

    Składniki: sól, papryka słodka, kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny, gorczyca, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; cukier, majeranek, pietruszka nać, gałka muszkatołowa, chili, jałowiec, kolendra, ziele angielskie.

    Produkt może zawierać gluten, seler, soję.

    7,25 22,50 
    7,25 22,50 
  • Lubczyk wywodzi się z Iranu i Afganistanu, skąd rozpowszechnił się na resztę świata. Od wieków podawany był osobom z dolegliwościami układu moczowego, oddechowego i pokarmowego. Jego smak jest bardzo wyrazisty i intensywny, lekko gorzkawy. Zimą korzeń znajduje się pod ziemią, ale na wiosnę wybija się na jej powierzchnię, osiągając nawet 2 metry wysokości. Liście lubczyku do złudzenia przypominają seler, zarówno swym wyglądem jak i zapachem oraz smakiem. Lubczyk znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Wyciąg z niego stanowi główny składnik powszechnie znanej „maggi”, już od roku 1886.

    4,30 45,50 
    4,30 45,50 
  • Przyprawa pozyskiwana z odmiany krokusa. Kwiaty tej rośliny zbiera się jesienią i od razu odrywa od dna kielichów czerwone pręciki – każdy kwiatek ma tylko po 3 pręciki. Słowo szafran pochodzi z arabskiego zafaran, co oznacza żółty. Aby uzyskać funt (mniej niż pół kilo) szafranu, potrzeba oberwać pręciki z 70-80 tysięcy kwiatów, dlatego ta przyprawa jest wyjątkowo droga.

    Przedmiotem sprzedaży jest szafran pochodzący z Afganistanu. Afgański szafran ze względu na swoją wysoką jakość jest oceniany wyżej niż szafran irański, który uważany jest za najlepszy na świecie.

    W czasach współczesnych fałszowanie szafranu stało się nagminne. Prawdziwy szafran MUSI być drogi. Jeśli kupimy tani, mamy niemal stuprocentową pewność, że nabyliśmy podróbkę bądź mieszankę niewielkiej ilości prawdziwych nitek z innymi składnikami. Nie dajmy się też nabrać na to, że można zastąpić szafran proszkiem curry czy kurkumą.

    390,00 
    390,00