+48 501 357 547
Extra Options

Owoce

  • Migdałowiec pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Migdały to tak naprawdę owoce z rodziny pestkowców. Botanicznie mają bardzo wiele wspólnego z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami i śliwkami. Z tą różnicą, że w przypadku migdałów zjadamy pestkę a nie zewnętrzną część owocu. Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu. Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni). Migdały zawierają również substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki). Garść migdałów może zastąpić posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.

    4,90 332,00 
    4,90 332,00 
  • Wiśnia to występująca pod około 60 różnymi gatunkami roślina z rodziny różowatych. Z owych kilkudziesięciu w Polsce w stanie dzikim rosną jedynie dwa – wiśnia karłowata oraz czereśnia ptasia (zwana inaczej trześnią). Uprawiane naszym kraju gatunki wiśni to natomiast wiśnia osobliwa, wiśnia piłkowana, wiśnia pospolita i wiśnia wonna. Wiśnie to drzewa lub krzewy, na których to rosną określane tą samą nazwą czerwone owoce. To pestkowce, w których znajduje się kulista pestka i których miąższ jest bardzo soczysty, ma słodko-kwaśny smak i silnie barwiący sok.
    Lecznicze właściwości wiśni znane były w medycynie ludowej od wieków. Nie każdy jednak wie, że te smaczne sezonowe owoce są źródłem wiecznego zdrowia i urody.
    Wiśnie posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Pozostałe 18 proc. to bowiem skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników.

    6,30 
    6,30 
  • Owocem drzewa pomarańczowego, które rozprzestrzeniło się z obszarów tropikalnej Azji, jest spora kulista jagoda koloru pomarańczowego. Pomarańcza jest cenionym, leczniczym ziołem wywodzącym się z Chin. Do czasów średniowiecznych pomarańcza była faworyzowana przez arabskich lekarzy. W XVI wieku. Chińczycy w dalszym ciągu pozostają największymi entuzjastami leczniczych pomarańczy, jak również słodszych mandarynek. Cenią je za ich smak oraz walory lecznicze. Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral), ponadto substancje goryczkowe w ilości ok. 0,5%, flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy (m.in. zeaksantyna, kryptoksantyna) i pektyny.

    5,30 356,00 
    5,30 356,00 
  • Aronia z pochodzenia jest całkiem blisko spokrewniona zarówno z jarzębiną oraz z  jabłonią i gruszą, ponieważ należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe). W Polsce hodowana jest głównie aronia czarnoowocowa, zwana również ciemnoowocową, czy po prostu czarną.

    Aronię uważa się  za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie – tzw. bombę witaminową. Znajdują się w niej duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Jest też jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają również właściwości odżywcze oraz antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia przyswajanie glukozy sprawia ,że aronia polecana jest cukrzykom.

    9,00 92,50 
    9,00 92,50 
  • Jagody goji to owoce krzewu z gatunków znanych jako kolcowój pospolity lub kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum L.) oraz kolcowój chiński (Lycium chinese). Lecznicze właściwości owoców kolcowoju tybetańskiego są od ponad 2 tys. lat wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej.

    Jagody goji zawierają szereg istotnych składników odżywczych takich jak: witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witamina E i witamina C (jagody goji uważa są za jedno z najbogatszych jej źródeł na świecie), składniki mineralne (żelazo, cynk, fosfor, wapń, selen, chrom, magnez, potas, miedź, german), błonnik, mikroelementy, karotenoidy, 18 aminokwasów, węglowodany, tłuszcze, monosacharydy i polisacharydy (w tym LBP – bioaktywny kompleks polisacharydowy), nienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas omega 6, kwas linolowy), olejki eteryczne, związki polifenolowe, związki seskwiterpenowe, sterole roślinne, β-sitosterol, cyperon, zeaksantyna i luteina.

    4,50 62,00 
    4,50 62,00