Owoce

  • Dzika róża to pospolity gatunek krzewów z rodziny różowatych. Rośnie dziko na półkuli północnej w strefie umiarkowanej i ciepłej. Rozprzestrzeniła się również w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce różę stosowano już od czasów średniowiecza. W postaci naparów używano jej w czasie przeziębień i w chorobach z wysoką gorączką, a także w dolegliwościach wątroby i w czasie biegunek. Przypisywano jej także właściwości chłodzące i osuszające, więc okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące, ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też witaminy B2, K, PP, E. Oprócz witamin zawierają: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, pektyny i cukry.

    4,45 247,00 
    4,45 247,00 
  • Berberys to krzew wyrastający od 1,5-2,5 m. Roślina posiada liście drobne w okółkach, jajowate, brzegiem ostro piłkowane. Kwiaty żółte, pachnące, zebrane w grona, 4,5 cm długości. Owoce czerwone jak jagody jadalne, liczne, w kształcie wałeczka 8 mm długości, a 5 mm szerokości. Owoce berberysu zawierają cukry, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne i bardzo duża witaminy C. Są bardzo kwaśne i nazywane też polską cytryną.

    6,50 449,50 
    6,50 449,50 
  • Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko.

    18,00 580,00 
    18,00 580,00 
  • Migdałowiec pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, z których rozprzestrzenił się na obszary innych państw. Owoce migdałowca należą do  rodziny pestkowców. Botanicznie spokrewnione są z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami oraz śliwkami. Różnica jest taka, że w przypadku migdałów konsumowana są pestkę a nie zewnętrzna część owocu.

    Migdały bogate są w wiele substancji odżywczych. W ich składzie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo magnezu, miedź, błonnik oraz tokoferole. Dzięki swojej kompozycji migdały pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, redukują poziom złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz ograniczają przyrost tkanki tłuszczowej.

    Co więcej, migdały charakteryzują się dużą zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni).

    Migdały zawierają także składniki o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki).

    16,00 295,00 
    16,00 295,00 
  • Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) naturalnie występuje w północno-wschodnich Chinach i części Rosji. Od setek lat znana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej, ze względy na swoje wyjątkowe działanie lecznicze. Przez wielu zielarzy Cytryniec chiński uważany jest za jedną z najbardziej ochronnych roślin leczniczych, które mają wpływ zarówno na ciało, jak i na umysł. Posiada wiele właściwości leczniczych oraz jest wartościowa pod względem kulinarnym. Zawiera witaminę E, substancję wzmacniającą oraz żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu i fosforu.

    12,50 215,00 
    12,50 215,00 
  • Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji. Obecnie rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Ogrody pomarańczowe możemy spotkać wokół wybrzeży Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Hiszpanii. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone -szczególnie Kalifornia i Floryda, oraz Chiny.
    Skórka pomarańczowa zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

    4,40 285,00 
    4,40 285,00 
  • Tarnina, inaczej śliwa tarnina lub tarka, rośnie w krajach znajdujących się na półkuli północnej. W Polsce można ją spotkać na nizinach oraz dolnych partiach górskich, zwykle na skarpach i skrajach lasu. Właściwości lecznicze tarniny wykorzystywali już rzymscy lekarze. Jej jadalne owoce znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie, a także zaliczane są do grona roślin miododajnych. Tarnina stanowi skarbnicę licznych prozdrowotnych związków, które skutecznie pomagają ludzkiemu organizmowi w utrzymaniu dobrej kondycji. Zawierają one flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. Z kolei kwiaty tarniny, które działają moczopędnie i rozwalniająco, zawierają m.in. flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) oraz witaminę C.

    3,15 172,00 
    3,15 172,00 
  • Migdałowiec pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Migdały to tak naprawdę owoce z rodziny pestkowców. Botanicznie mają bardzo wiele wspólnego z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami i śliwkami. Z tą różnicą, że w przypadku migdałów zjadamy pestkę a nie zewnętrzną część owocu. Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu. Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni). Migdały zawierają również substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki). Garść migdałów może zastąpić posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.

    4,15 277,00 
    4,15 277,00 
  • Wiśnia to występująca pod około 60 różnymi gatunkami roślina z rodziny różowatych. Z owych kilkudziesięciu w Polsce w stanie dzikim rosną jedynie dwa – wiśnia karłowata oraz czereśnia ptasia (zwana inaczej trześnią). Uprawiane naszym kraju gatunki wiśni to natomiast wiśnia osobliwa, wiśnia piłkowana, wiśnia pospolita i wiśnia wonna. Wiśnie to drzewa lub krzewy, na których to rosną określane tą samą nazwą czerwone owoce. To pestkowce, w których znajduje się kulista pestka i których miąższ jest bardzo soczysty, ma słodko-kwaśny smak i silnie barwiący sok.
    Lecznicze właściwości wiśni znane były w medycynie ludowej od wieków. Nie każdy jednak wie, że te smaczne sezonowe owoce są źródłem wiecznego zdrowia i urody.
    Wiśnie posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Pozostałe 18 proc. to bowiem skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników.

    5,25 370,00 
    5,25 370,00 
  • Porzeczki czerwone pochodzą z Europy, gdzie można jeszcze spotkać dziko rosnące okazy, które potrafią przetrwać nawet 20 lat. Krzewy porzeczek osiągają wysokość 2 metrów i są samopylne. Ich owoce mają czerwoną barwę, kulisty kształt oraz wielkość ok. 1 cm.Porzeczki są bardzo wartościowymi owocami. Zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen, wiele przeciwutleniaczy, które są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych.

    3,05 155,00 
    3,05 155,00 
  • Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Jednak zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika jest różna i zależy od miejsca występowania rośliny.

    7,00 105,00 
    7,00 105,00 
  • Owocem drzewa pomarańczowego, które rozprzestrzeniło się z obszarów tropikalnej Azji, jest spora kulista jagoda koloru pomarańczowego. Pomarańcza jest cenionym, leczniczym ziołem wywodzącym się z Chin. Do czasów średniowiecznych pomarańcza była faworyzowana przez arabskich lekarzy. W XVI wieku. Chińczycy w dalszym ciągu pozostają największymi entuzjastami leczniczych pomarańczy, jak również słodszych mandarynek. Cenią je za ich smak oraz walory lecznicze. Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral), ponadto substancje goryczkowe w ilości ok. 0,5%, flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy (m.in. zeaksantyna, kryptoksantyna) i pektyny.

    4,40 297,00 
    4,40 297,00