+48 501 357 547
Extra Options

Blog

28 czerwca 2016

Właściwości i zastosowanie tymianku naturalnego

Tymianek, inaczej nazywany macierzanką jest rośliną uprawianą w wielu rejonach świata. Tymianek swoje korzenie posiada w rejonach morza śródziemnego gdzie można spotkać go rosnącego na łąkach. Poza właściwościami leczniczymi, tymianek możemy znaleźć w wielu przepisach kulinarnych. Tymianek ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze był stosowany już w czasach starożytnych. Starożytni Grecy uważali, iż posiada właściwości dodające odwagi (z języka greckiego thymon – ktoś odważny). Tymianek dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, witamin z gruby B, witaminy C oraz soli mineralnych występuje często jako składnik syropów…

Więcej...
28 czerwca 2016

Właściwości lecznicze melisy lekarskiej

Melisa lekarska jest jednym z bardziej popularnych ziół używanych w naszym kraju. Zapach melisy podobny jest do cytryny. Pierwsze wzmianki na temat melisy pochodzą z czasów starożytnych kiedy to była używana przez właścicieli uli, którzy nacierali ule świeżymi liśćmi. Działanie te miało na celu ułatwić pszczołom powrót do ula. Melisa lekarska posiada dość silny cytrynowy aromat i jest jasnozielonego koloru – jest ziołem wielosezonowym i dorasta do wysokości 90 cm. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa „pszczoła” W obecnych czasach melisę stosuje się…

Więcej...
25 maja 2016

Nalewka z arcydzięgla. Jak zrobić nalewkę z arcydzięgla?

Arcydzięgiel litwor jest pokaźną rośliną z rodziny selerowatych, która dorasta od 1 do 2.5 m. Arcydzięgiel rośnie w wilgotnych warunkach i żyznych glebach. W Polsce można go znaleźć w Karpatach, Sudetach, w dolinach rzek, nad jeziorami i nad morzem. Skład arcydzięgla obfituje w wachlarz mikro i makroelementów, które swym zasięgiem pomagają w zwalczaniu mnóstwa problemów zdrowotnych. Litwor zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, sole mineralne takie jak cynk i potas, a w nasionach znajdują się kumaryny. Całe zioło jest surowcem medycznym, do którego przypisuje się…

Więcej...
29 kwietnia 2016

Pokrzywa do picia

Pokrzywa w lecznictwie towarzyszy nam od wieków. Zalety tego ziela doceniano już w medycynie ludowej. Jeszcze niedawno nasze babcie podawały pokrzywę w postaci naparu, bądź gotowały zupę. Dziś traktujemy pokrzywę jako chwast, zapominając, że pokrzywa do picia doskonale reguluje zapotrzebowanie organizmu na makro i mikroelementy. Pokrzywa kryje w sobie bogactwo właściwości zdrowotnych. W jej skład wchodzą enzymy, które stanowią pomoc w regulowaniu metabolizmu. Zawiera witaminy A, B2, C, K i nie szczędzi makro i mikroelementów takich jak: żelazo, siarka, magnez, wapń, fosfor, jod, potas,…

Więcej...
12 kwietnia 2016

Nalewka z pokrzywy. Co daje picie pokrzywy?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w naszym kraju jest pospolicie występującym chwastem z którym zetknięcie kończy się poparzeniem. Pokrzywa nie posiada pięknych kwiatów oraz głównie kojarzy się z piekącą skórą oraz bąblami. Poza negatywnymi jej właściwościami pokrzywa posiada szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Roślina ta jest zielem posiadającym magiczne działanie, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. Dodatkowo stanowi świetny dodatek do różnych potraw. Pokrzywa bogata jest w wiele mikroelementów takich jak żelazo, potas oraz wapń. Co więcej w 100g świeżych liści znajduje…

Więcej...
25 marca 2016

Przepis na nalewkę z lubczyka

Lubczyk jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków, który nie tylko potrafi wywołać pożądanie ale również posiada szereg innych właściwości. Lubczyk w medycynie ludowej używany był jako lek zwiększający pobudliwość seksualną. Dawni medycy uważali również, iż posiada on moc wpływania na uczucia drugiej osoby. Uwierzono, że zarówno korzeń lubczyka jak i liście mają cudowne właściwości “strzały Amora”. Lubczyk w dawnej tradycyjny ślubnej wpinany był we włosy panny młodej lub przyczepiany do sukni ślubnej miał przynieść szczęście młodej parze. W naszym kraju lubczyk stosowany był już…

Więcej...
24 marca 2016

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Herbata z pokrzywy to jeden z wielu naturalnych antybiotyków o szerokim wachlarzu zastosowań. Jej ogromny potencjał znano już przed wiekami, ale to obecnie przeżywa swój prawdziwy renesans, dzięki udowodnionym właściwościom leczniczym. Niegdyś, w wielu domach, pokrzywa była stosowana jako składnik zup albo dodawana do pokarmu dla zwierząt. Dziś, pijemy herbatę, gdy nasz organizm jest osłabiony i zmęczony. Warto jednak spożywać ją profilaktycznie, ponieważ pokrzywa, jako źródło wielu witamin, stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Herbata z pokrzywy nie ma właściwości pobudzających, dlatego można ją pić…

Więcej...
20 stycznia 2016

Właściwości herbaty z chmielu

Większość osób słysząc słowo „chmiel” od razu kojarzy je z piwem. Okazuje się jednak, iż ta roślina służy nie tylko do produkcji tego złotego trunku. Chmiel ma bardzo dużo leczniczych właściwości i warto go stosować także w tych celach. Chmiel zwyczajny stosuje się również przy produkcji kosmetyków, leków i likierów. Coraz popularniejsze są też herbaty chmielowe. Ciekawostką może być fakt, iż nasz kraj jest w pierwszej piątce producentów chmielu w Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o medycynę naturalną, to stosuje się szyszki chmielu, a więc…

Więcej...