Blog

10 października 2016

Naturalne sposoby na zmęczenie – lawenda lekarska

Lawenda jest dość popularna w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Każdy zna jej zapach i wygląd. Nie jest to jedynie roślina ozdobna ani zapachowa. Ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Jest idealną rośliną dla osób zapracowanych, przemęczonych oraz podatnych na stres. Zioła lawendy można wykorzystać do przygotowania herbaty czy nalewki. Główne zastosowanie ma suszony kwiat lawendy.

Więcej...
20 września 2016

Czy warto pić czystek? Zalety picia czystka

Czystek w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularnym ziołem. Wcześniej niewiele osób zdawało sobie sprawę jak wartościowo wpływa na organizm. Jednak z punktu zielarzy i specjalistów jest jednym z najstarszych ziół i ma bardzo szerokie zastosowanie. Jak wiele herbat ziołowych – poprawia odporność, działa przeciwwirusowo, pomaga w walce z przeziębieniami, grypą i anginami. Oczyszcza błonę bakteryjną jak i cały organizm. Ochrania też błonę komórkową. Jednym z bardziej wartościowych właściwości czystka jest działanie przeciwnowotworowe. To ziele pomaga również w odchudzaniu i odmładza skórę.

Więcej...
10 września 2016

Żywokost lekarski – właściwości i zastosowanie

Żywokost lekarski, średniej wysokości szorstko owłosiona roślina z dużymi liśćmi. Luźno zwisające kwiaty ziela mają najczęściej kolor fioletowy, czasem różowy a nawet biały. Ziele można znaleźć w dobrze osłonecznionych miejscach bądź półcieniu. Żywokost lubi rosnąć na wilgotnym terenie, tj. brzegi wód. Należy do gatunku roślin wieloletnich.

Więcej...
20 sierpnia 2016

Szałwia – właściwości lecznicze i działanie

Szałwia lekarska była znana już w starożytności, jako symbol zdrowia i długowieczności. Używali jej już starożytni Rzymianie, Egipcjanie i Grecy. Znana jest przede wszystkim jako płukanka, ze względu na jej właściwości bakteriobójcze. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę jak różnorakie zastosowanie może mieć jako wywar herbaciany. Szałwia lekarska bywa również zwana naturalnym antybiotykiem. Należy pamiętać, że szałwii nie należy spożywać dłużej niż przez 3 tygodnie, z powodu zawartości tyjonu w tej roślinie, która w za dużej ilości może negatywnie wpływać na organizm. Ziele potrafi mieć również…

Więcej...
10 sierpnia 2016

Skrzyp polny – właściwości i zastosowanie

Każda kobieta w dzisiejszych czasach marzy o pięknej i naturalnej urodzie. Często wspomagamy się mocno szkodliwymi dla skóry kosmetykami lub wydajemy pieniądze na bezwartościowe suplementy diety. Największe efekty daje korzystanie z możliwości jakimi obdarza nas natura. Sekretem do idealnej urody jest skrzyp polny. Skrzyp polny, a włosy Skrzyp polny jest bardzo wartościowym zielem m.in. dzięki bardzo dużej zawartości krzemu. Wpływa dobrze na włosy, zapobiega łamliwości oraz wypadaniu cebulek. Spowalnia proces starzenia się skóry głowy oraz siwienia. Wzmacnia on strukturę włosa, nadaje mu sprężystości i…

Więcej...
26 lipca 2016

Herbata rumiankowa – właściwości i zastosowanie

Herbata rumiankowa lekiem na wszystko. Naturalne herbaty nie da się przedawkować, dlatego polecane są na wiele dolegliwości. Rumianek zawiera bardzo wiele różnych substancji leczniczych. Dzięki jego bogatym bukiecie medycznym ma wiele zastosowań. Poniżej opiszemy kilka z nich. Rumianek – działanie antyalergiczne Rumianek jako roślina naturalnie obniża poziom histaminy, dlatego jest jednym z najczęstszych leków na alergie. Może również powodować uczulenia, jednak są różne formy jego stosowania, z tego powodu prawie każdy może ją stosować. Warto także stosować rumianek jeżeli nie jesteśmy pewni czy jest…

Więcej...
20 lipca 2016

Leczenie dny moczanowej ziołami

Czym jest dna moczanowa i dlaczego warto ją leczyć ziołami? Dna moczanowa (skaza moczanowa, artretyzm, potocznie podagra) jest zapaleniem stawów charakteryzującym się bardzo intensywnym bólem. Jej przyczyną jest magazynowanie się w okolicach stawów lub tkanek kwasu moczowego przybierającego formę kryształów. Główne przyczyny gromadzenia się nadmiaru kwasu moczowego to: spożywanie nadmiernej ilości alkoholu, przyjmowanie wyrobów z dużą ilością kwasu. Nie należy również spożywać takich produktów spożywczych jak: cukier, płatki owsiane, fasolka szparagowa, szpinak i innych produktów zawierających purynę. Nadmiar kwasu moczowego powoduje zapalenie stawów. Najczęściej…

Więcej...
28 czerwca 2016

Właściwości lecznicze i zastosowanie majeranku

Majeranek jest bardzo powszechną aromatyczną rośliną, która swoje korzenie posiada w Egipcie oraz Arabii. Ze względu na swój wygląd jest często mylony z oregano. Majeranek można dziś nabyć pod różnymi postaciami: jako suszone zioło do parzenia, olejek lub żywy w doniczce. WŁAŚCIWOŚCI MAJERANKU Majeranek posiada właściwości antyoksydacyjne (zabija wolne wodniki, które odpowiedzialne są za powstawanie nowotworów). Dodatkowo z zielu majeranku znajdziemy duże stężenie witaminy A oraz C a także sporo wapnia oraz żelaza. Regularnie spożywany jest znakomitym uzupełnieniem zdrowej diety. Majeranek suszony Kliknij i…

Więcej...
28 czerwca 2016

Właściwości i zastosowanie tymianku naturalnego

Tymianek, inaczej nazywany macierzanką jest rośliną uprawianą w wielu rejonach świata. Tymianek swoje korzenie posiada w rejonach morza śródziemnego gdzie można spotkać go rosnącego na łąkach. Poza właściwościami leczniczymi, tymianek możemy znaleźć w wielu przepisach kulinarnych. Tymianek ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze był stosowany już w czasach starożytnych. Starożytni Grecy uważali, iż posiada właściwości dodające odwagi (z języka greckiego thymon – ktoś odważny). Tymianek dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, witamin z gruby B, witaminy C oraz soli mineralnych występuje często jako składnik syropów…

Więcej...
28 czerwca 2016

Właściwości lecznicze melisy lekarskiej

Melisa lekarska jest jednym z bardziej popularnych ziół używanych w naszym kraju. Zapach melisy podobny jest do cytryny. Pierwsze wzmianki na temat melisy pochodzą z czasów starożytnych kiedy to była używana przez właścicieli uli, którzy nacierali ule świeżymi liśćmi. Działanie te miało na celu ułatwić pszczołom powrót do ula. Melisa lekarska posiada dość silny cytrynowy aromat i jest jasnozielonego koloru – jest ziołem wielosezonowym i dorasta do wysokości 90 cm. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa „pszczoła” W obecnych czasach melisę stosuje się…

Więcej...