Blog o zielarstwie

17 maja 2022

Zielona herbata na zimno

Ten wyjątkowy napój najczęściej kojarzy nam się z chłodnymi, jesiennymi i zimowymi wieczorami. Zaparzona herbata doskonale rozgrzewa i wprowadza nas w przedświąteczny nastrój. Niewiele osób jednak wie, że można ją pić także na zimno, a szczególnie jej zielone i białe odmiany, które cieszą się największą zawartością teiny. Wbrew pozorom, chłodny napój nie traci swoich właściwości, a od tradycyjnego naparu nieznacznie różni się jedynie smakiem. Jak zrobić zimną herbatę zieloną? Różnica polega głównie na tym, że nie zalewamy jej gorącą, ale chłodną wodą. Możemy do…

Więcej...
27 kwietnia 2022

Biała herbata – o jej historii i sposobach parzenia

Biała herbata – o jej historii i sposobach parzenia herbataKażdy z nas dziś może cieszyć się aromatycznymi naparami, nad których pochodzeniem i historią niewiele na co dzień się nie zastanawiamy. Każdy z rodzajów herbat swoje początki ma w Chinach – kraju, w którym ten wyjątkowy napój jest nieodzownym elementem dnia każdego ich obywatela. Poznajmy więc historię naparu, którym dziś mogą cieszyć się mieszkańcy całego świata. O historii białej herbaty słów kilkaPoczątki aromatycznego naparu, którym dziś może zachwycać się każdy z nas sięgają X wieku.…

Więcej...
30 stycznia 2019

Nowe herbaty

Powiększyliśmy zasób herbat o wyjątkowe smaki z Chin, Kenii i RPA. Starannie wyselekcjonowane gatunki, herbaty czarne, białe i zielone, w formie czystej lub połączone z aromatycznymi dodatkami, są już dostępne na naszej stronie. https://www.ekoherba.pl/kategoria-produktu/herbaty/

Więcej...
20 marca 2017

Życzenia

Zdrowych, ziołowych świąt, wprost z serca zaśnieżonej Puszczy Białowieskiej, wszystkim naszych przyjaciołom życzy zespół EkoHerby.

Więcej...
10 lutego 2017

Korzeń lubczyku – właściwości i zastosowanie

Lubczyk nazywany niegdyś również łakotnym zielem, mleczeniem czy lubiśnikiem lekarskim zazwyczaj znany jest z tego, iż jest zdrowym zamiennikiem popularnej maggie. Jego właściwości jest znacznie więcej niż tylko walory smakowe. W starożytnej Grecji i Rzymie lubczyk był uznawany za jedną z lepszych przypraw nadających aromatu różnego rodzaju daniom. Obecnie roślina ta jest znana na całym świecie, nic więc dziwnego, że tak chętnie uprawiana w Polsce. Lubczyk doskonale zwalcza wiele zdrowotnych dolegliwości. W tej kwestii najważniejszy jest korzeń tej rośliny. Ma on około 3% olejków…

Więcej...
10 stycznia 2017

Herbata z aronii – właściwości i zastosowanie

Aronia jest od lat znana i ceniona w medycynie ludowej. Niektórzy robią z niej soki, dżemy, inni nalewki, a jeszcze inni herbaty. I słusznie, bowiem roślina ta ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Jest kilka odmian aronii, jednak najpopularniejszą i najczęściej wykorzystywaną jest aronia czarna nazywana też przez niektórych aronią czarnoowocową. W Polsce krzew ten można znaleźć w przydomowych ogródkach, na plantacjach i rzadko, ale jednak – w lasach. Krzew aronii wygląda pięknie w maju, kiedy cały jest pokryty białymi kwiatkami. Aronia jest bombą…

Więcej...
20 grudnia 2016

Działanie i właściwości herbaty rumiankowej

Rumianek pospolity to jedno z popularniejszych ziół leczniczych. W Polsce można go spotkać niemalże wszędzie. Rumianek jest doceniany przede wszystkim za swój bogaty skład, bowiem ma w sobie olejek eteryczny, w skład którego wchodzi α-bisabolol, chamazulen (ma on działanie przeciwalergiczne) i spiroeter. Roślina zawiera także sole mineralne, flawonoidy, związki kumatynowe, cholinę i śluz, witaminę C, fenolokwasy czy fitosterole. Bogactwo tych wszystkich składników powoduje, że rumianek jest jedną z najpopularniejszych i najpowszechniejszych roślin stosowanych w medycynie naturalnej. W ziołolecznictwie wykorzystuje się wysuszone koszyczki rumianku, które…

Więcej...
10 grudnia 2016

Poznaj właściwości dziurawca

Dziurawiec dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Zioło te działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, żółciopędnie, tonizująco, przeciwskurczowo, oczyszczająco, moczopędnie, przeciwlękowo, przeciwdepresyjnie, zwalcza bezsenność, uspokajająco, hepatoprotekcyjnie. Ma też dobry wpływ na układ trawienny. Rewelacyjne właściwości dziurawca są znane od wielu lat. Dawniej nazywano tę roślinę zielem świętojańskim, ponieważ kwitnie mniej więcej 24 czerwca. Liście tej rośliny mają niewielkie dziurki, stąd właśnie wzięła się nazwa. Swoje lecznicze działanie zawdzięcza ona licznym substancjom, które się w niej znajdują. Są to m.in. flawonoidy, hyperozyd (działa moczopędnie), garbikom (działają…

Więcej...
21 listopada 2016

Właściwości i zastosowanie dzikiej róży o których nie wiedziałeś!

Nie bez powodu dzika róża jest rośliną od lat docenianą w medycynie ludowej. Jej właściwości są także cenione przez zielarzy i farmaceutów. Stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Ciekawostką jest, że odmian dzikiej różny jest ponad 1000, w naszym kraju znajdziemy 23. Dojrzałe owoce dzikiej róży są składnikiem wielu preparatów ziołowych. Roślina ta jest doceniana przede wszystkim za zawartość witaminy C, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, pektyny, cukry czy karotenoidy. Wiele osób uważa, że najwięcej witaminy C jest w czarnej porzeczce, otóż dzika róża…

Więcej...
12 listopada 2016

Właściwości czarnego bzu

Czarny bez, czyli nazywany przez niektórych bzowiną, bziną, bzem lekarskim, bzem pospolitym, baźnikiem, bestkiem, bestem, bzem białym, bzem dzikim, bzem aptekarskim, bzowiną czarną, gołębią pokrzywą czy mniej popularnie np. fildrem, hyćką czy kaszką. Roślina ta jest bardzo popularna w całej Europie, ma szerokie zastosowanie lecznicze, kosmetyczne, jadalne czy ozdobne. Co ciekawe, owoce czarnego bzu, które nie zostaną przetworzone i będą spożywane prosto z krzaka mogą być przyczyną silnego zatrucia pokarmowego i związanym z tym powikłań. Na początku warto się skupić na aspekcie leczniczym. To…

Więcej...